Kuppaus

Kansanperinnehoito

Kuppaus = verikuppaus = venesektio

Kuppauksen historia matkaa vuosituhansien taakse. Kuppaus on löytänyt tiensä Eurooppaan 1200-1300-luvulla matkaten Kiinasta.

Suomessa kuppaus on tunnettu jo 1400-luvulta saakka ja ensimmäiset kirjallisuustiedot verikuppauksesta löytyy 1500-luvun puolivälistä. Mikael Agricola kehotti aikanaan rukouskirjansa kalenterissa talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöitä.

Kuppauksessa käytetään Valviran suositusten ja ohjeistuksen mukaan, muovisia sarvia joiden päässä on kumiset imupallot. Pienet pintahaavat tehdään haavaleikkurilla, kirurginveitsellä tai kuppauskirveellä. Toimenpide on lähes kivuton.

Kuppaus alkaa sairaanhoitajan tekemän terveystietojen kartoittamisella, jotta saadaan paras vaste tulevalle hoidolle ja poissuljetaan terveydelliset esteet hoidon toteuttamiseksi. Tämän jälkeen asiakas pääsee Spassa sijaitsevaan saunamme leppoisiin löylyihin, jotta verenkiero kiihtyy ja kuona nousee ihon pintaosiin. Samalla keho ja mieli rentoutuu. Tärkeätä on ennen ja jälkeen sekä saunomisen aikana nauttia riittävästi nesteitä (wischy, vesi mehu).

Nykyisen tietämyksen mukaan kuppaus luetaan ns. ärsytyshoitoihin, jossa kipuärsytyksen myötä elimistöstä vapautuu endorfiineja = hyvän olon hormoneja, jotka ovat elimistössä olevia morfiinin kaltaisia aineita.

Suositeltava kuppausväli on 3-6 kk, riippuen kupattavasta vaivasta. Iho-ongelmissa on suositeltavaa kuppauksen väli olla lyhempi. Yleisemmin riittävä määrä on kaksi kertaa vuodessa.

Kuppauksesta voit saada apua seuraaviin vaivoihin:

  • akneen, ihottumiin, psoriasikseen
  • päänsärkyyn, migreeniin
  • niska- ja hartiakipuihin
  • astmaan ja vaihdevuosien vaivoihin
  • korkeaan verenpaineeseen
  • puutuviin yläraajoihin
  • kylmiin, särkeviin ja levottomiin alaraajoihin
  • hemoglobiinin laskuun ( tietyt verisairaudet)
  • kuonan poistoon kehosta (laihduttamisessa erityisesti)

Kansanperinnehoidon apu lihasperäisiin särkyihin, kolotuksiin, kipuihin ja verenkiertovaivoihin. Nykyisin myös tehokas kuonanpoistaja amalgaamisaneerauksen jälkihoitona. Kuonanpoiston jälkeen keho voi paremmin, vireystila nousee sekä psyykkinen olo paranee.

Kuppaukseen varattava aikaa n. 1,5 h. Sarvien määrä kehossa on n. 20-30 riippuen asiakkaasta.

Verikuppaus 125€